Matkatarina Välimeren risteilyltä

 

Matkustin Välimeren risteilylle syyskuussa yhdellä maailman suurimmista risteilyaluksista, Oasis of the Seas laivalla. Laiva kuuluu Royal Caribbean International –varustamon laivoihin ja on yksi niistä laivoista, joka on rakennettu Suomessa. Laiva lähti Barcelonasta, jonka jälkeen oli yksi meripäivä, sitten Italian Civitaveccia (Rooma), Napoli, yksi meripäivä ja takaisin Barcelonaan. Risteily kesti viisi päivää.

Saavuimme illalla Finnairin lennoilla Barcelonaan, saimme hyvät yhteydet Oulusta saakka, kun lento lähti Helsingistä viiden aikaan iltapäivällä. Majoituimme Barcelonassa Tryp Apollo hotellissa, joka oli perus 3* hotelli hyvällä sijainnilla. Hotellista oli matkaa Ramblalle noin 800m, joten kävellen pääsi helposti. Hotellissa oli kattava aamiainen, millä pärjäsi hyvin aamu ja iltapäivänkin. Hyvin nukutun yön jälkeen kävimme tutustumassa hieman Barcelonaan, kävimme katsomassa upeata La Sagrada Famialiaa. Sisälle emme menneet, koska silloin olisi pitänyt olla jonottamassa jo aamulla aikaisin. Ulkoa kirkko on vaikuttava ja kuvasimme sitä muiden turistien seassa ahkerasti.

Kävelimme myös Goottilaiskorttelin pieniä kujia, jotka ovat tunnelmallisia. Vastaan tuli hyvin kuuluisa ravintola, Los Caracoles, jossa ruokatiloihin kävellään keittiön läpi. Siellä on käynyt useita kuuluisuuksia syömässä, seinillä löytyy kuvia vaikka kenestä. Lounas aikaan ravintola ei ollut auki, joten tyydyimme pelkkään vierailuun.

Kävelimme La Ramblaa pitkin hotellille, johon olimme jättäneet laukut säilytykseen. Ennen kolmea otimme hotellilta taksin satamaan, johon oli vain noin 5 minuutin taksimatka. Laiva on nähtävyys Välimerellä, kaikki tiesivät sen tulosta.

Satamaan saapuessa, laukut jätetään laukkupojille. Näytimme hyttinumeromme, jonka he merkkasivat laukkuihin. Laukut kulkeutuvat omia matkojaan hytteihin, viimeistään klo 20 mennessä. Jos on jotain mitä tarvitsee heti hytissä, kannattaa ottaa pieni käsimatkatavaralaukku, jonka voi ottaa heti mukanaan hyttiin. Laukkujen jättämisen jälkeen, mentiin turvatarkastukseen, laukut läpivalaistiin ja käveltiin metallinpaljastimesta. Käytännössä samanlainen käytäntö kuin lentokentällä. Turvatarkastuksen jälkeen siirryimme lähtöselvitykseen. Lähtöselvittäjiä oli pitkä rivi, joten kauaa ei tarvinnut odotella. Lähtöselvityksessä näytettiin passit sekä matkalippu (set sail pass). Tässä vaiheessa myös määritellään haluaako maksaa laivalla kaiken luottokortilla vai käteisellä. Jos maksu on luottokortilla, sen tiedot otetaan ylös ja risteilyn päätteeksi kaikki ostokset veloitetaan sieltä. Jos haluaa maksaa käteisellä, täytyy tallettaa tietty summa, ja sitten sen verran voi tehdä ostoksia laivalla. Ehdottomasti kätevintä on valita luottokorttimaksu. Laivallahan maksetaan kaikki hyttikortilla, joka toimii sekä maksukorttina, että hyttiavaimena. Lähtöselvityksessä otettiin vielä kuka matkustajista ja annettiin hyttikortti, jonka jälkeen pääsimme kävelemään laivaan. Kun nousimme laivaan, näytimme vain hyttikorttia ja sitten etsimme oman hyttimme. Löysimme hytin helposti, laivassa on kosketusnäytöllisiä info tauluja, johon vain syötimme oman hyttinumeromme, ja sieltä näkyi reitti hyttiimme. Hyttimme oli kuudennessa kerroksessa, parvekkeellinen hytti merelle päin. Hytissä on parivuode, sohva, sohvapöytä, tv, tilava vaatekaappi, työpöytä ja tuoli sekä tietysti oma kylpyhuone suihkulla. Vuoteet saa pitää joko parisänkynä tai ne voidaan erottaa kahdeksi erilliseksi sängyksi, täytyy vain pyytää hyttihenkilökuntaa laittamaan ne kuten haluaa. Hytin telkkarista voi katsoa omaa saldoa, kuinka paljon on tullut tuhlattua.

Meripäivinä laivalla on paljon tekemistä. Sieltä löytyy todella kattava kuntosali, laivan ympäri menevä juoksurata, surffisimulaattorit, kiipeilyseinät, central parkin yli menevä köysirata, lasten leikkipaikat ja uima-altaat….. ja kaikkea muuta!! aika ei käy pitkäksi. Illallinen on varattu joko 18.30 tai 20.30 pääravintolasta. Voi joko syötä omassa kattauksessa pääravintolassa, tai sitten valita monista erikoisravintoloista jonkun. Erikoisravintoloihin on kattausmaksu, noin 40-60 dollaria/hlö ja sitten saa syödä mitä haluaa. Erikoisravintoloita löytyy monta eri sorttia. Laivalla on myös buffet ravintola, joka on erityisesti lasten kanssa hyvä. Kerran tai pari risteilyn aikana on formal night, jolloin ravintoloihin (ei koske buffet ravintola Windjammeria) pukeudutaan juhlavasti. Miehillä puku ja naisilla joko pitkä tai lyhyt iltapuku. On ihan kiva välillä pukeutua hienosti, kotona harvemmin saa pukea iltapukua päälle J Laivalla on myös useita baareja, josta saa drinkkiä illan päätteeksi. Tällä laivalla oli baari, joka nousee ja laskee yhden kerroksen välillä. Kaikkea ne keksiikin! Laivalla on myös Starbucks, toki lisämaksusta. Laivallahan on täysihoito, eli ruokailut pääravintolassa, buffetissa sekä välipalapaikoissa sisältyvät hintaan. Erikoisravintoloihin on se kattausmaksu ja juomat ovat lisämaksusta. Vain vesi kuuluu hintaan. Risteilylle voi ostaa erilaisia juomapaketteja, esim. limupaketin, viini/olutpaketin, väkevien juomien paketin jne. Hinnat alkavat 20 $ / hlö/ päivä.

Iltapäivällä ja illalla laivalla on erilaisia esityksiä. Me kävimme katsomassa vesishown, joka oli aivan huikea! Esiintyjät hyppelivät mm. 17m korkeudesta altaaseen. Kävimme katsomassa myös jääshown, joka oli myöskin aivan upea. Kumpikin esitys keski noin tunnin, ja siellä oli myös paljon lapsiperheitä katsomassa. Lisäksi kävimme katsomassa musikaalin, olisi myös ollut mahdollista käydä katsomassa Hair Spray, mutta siihen emme kerenneet. Laivalla on upeat aktiviteettimahdollisuudet, ja kaikki nämä sisältyvät hintaan. Näihin esityksiin voi tehdä varauksen laivan info pisteessä, jossa voi myös tehdä varaukset laivan tarjoamille retkille. Joka ilta hyttiin tuotiin seuraavan päivän ohjelma, jossa luki kaikki show aikataulut ja jos niihin oli tullut muutoksia. Siinä oli myös kerrottu retkistä, jos seuraavana päivänä laiva oli satamassa.
Laivasta voi ostaa kansainvälisiä retkiä, tai vaikka vain kuljetuksen kohteen keskustaan. Me jätimme Rooman välistä tällä kertaa, kun se on jo ”nähty” ja päätimme viettää aikamme laivalla. Napolipäivänä otimme laivan ulkopuolelta porukalla taksin, joka kuljetti meidät kaunista rannikkoa pitkin Sorrentoon. Sorrennossa oli kiva kuljeksia pari tuntia, tehdä vähän shoppailuja ja istua katukahvilassa. Sieltä on aivan upeat maisemat.

Lähtöaamuna heräsimme aikaisin ja kävimme aamiaisella. Laivasta voi poistua joko niin että jättää laukut edellisenä iltana hytin ulkopuolelle, josta ne kuljetetaan tiettyyn aikaan laivasta ulos ja ne saa satamassa taas käsiinsä. Koska meillä oli niin aikainen lähtö Barcelonasta (aamu kymmenen tienoilla), kuljetimme itse laukkumme ulos laivasta, joka onnistui myös kätevästi. Varustamolla on tarjolla kuljetuksia satamasta lentokentälle, mutta me otimme taksin. Upea matka, joka on vähintään kerran elämässä tehtävä! Laivalle palaan ehdottomasti uudestaan.

 

Henna