Ohjeet Kanadaan 

Ennakkotiedot Kanadaan matkustavilta

Kanadan sähköinen matkustuslupa (eTA) otetaan käyttöön elokuussa 2015 ja se muuttuu pakolliseksi maaliskuussa 2016.

?Kanada ottaa käyttöön eTA-matkustusluvan 1.8.2015. Järjestelmä on samankaltainen kuin USA:n ESTA ja Australian ETA. Kyseessä on ainoastaan matkustuslupa, ei viisumi, eikä eTA takaa pääsyä maahan. Uusi matkustuslupa koskee Kanadaan lentoteitse matkustavia sellaisten maiden kansalaisia, joilta ei tavallisesti vaadita viisumia Kanadaan, eli myös Suomen kansalaisia.

Alkuvaiheessa matkustuslupa on vapaaehtoinen ja se muuttuu pakolliseksi 15.3.2016 alkaen. Lisätietoja Kanadan maahanmuuttoviranomaisen sivuilta: http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start.asp

Kanadan maahantuloviranomaisilla on lakisääteinen oikeus saada tiettyjä matkustajatietoja Kanadaan, Kanadasta ja sen kautta kulkevien lentojen varauksista. Viranomaiset käyttävät matkustajatietoja riskianalyyseissä, joiden tarkoitus on tunnistaa ja pysäyttää mahdolliset terroristit ja ennaltaehkäistä  yleistä turvallisuutta uhkaavia tekijöitä. 


APIS-tietoja (Advance Passenger Information) ei automaattisesti  Oulun Matkatoimistossa  lisätä  Kanadan varauksille kuin niissä tapauksissa, joissa lentoyhtiö sitä vaatii eikä matkustaja voi tietoa itse käydä lisäämässä. APIS-tiedot sisältää passitiedot Kanadassa. Matkustajatietojen luovutus perustuu EU:n ja Kanadan yhteiseen sopimukseen. Toisin kuin USA, Kanada ei vaadi viisumivapaiden maiden kansalaisilta koneellisesti luettavia passeja. Vai tiettyjen maiden kansalaisilta vaaditaan biometrinen passi. Suomen kansalailta riittää, että  passi on voimassa koko maassa oleskelun ajan.

Passitiedot: passin myöntämismaa, passin numero, matkustajan kansalaisuus, syntymäaika (11Nov69), sukupuoli, passin viimeinen voimassaolo, matkustajan sukunimi ja etunimi.  Useimmat lentoyhtiöt edellyttävät passitietojen syöttämistä ennen kuin matkatoimistosta voidaan kirjoittaa lentolippu.


Tiedot sitoumuksetta.